Londonerka
Dołączył: 04 Maj 2008
Posty: 296
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Londyn
|
Wysłany: Śro 0:29, 24 Lis 2010 Temat postu: Mięska |
|
|
Ostatnio zakupiłam żeberka w pl sklepie i zrobiłam wg.przepisu znalezionego w necie, trochę zmodernizowanym przez mnie:
Składniki
kilogram żeberek wieprzowych
olej do smażenia
MARYNATA:
3 łyżki miodu
2 łyżki octu winnego
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki wina
2 ząbki czosnku
1/ Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Wlać sos sojowy. Dodać wino, ocet winny, miód i proszek gingera. Dokładnie wymieszać. Połową marynaty zalać pokrojone żeberka. Przykryć, odstawić mniej więcej na 45 minut.
2/ Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Włożyć dobrze osączone z marynaty żeberka. Smażyć około 5–10 minut, w zależności od wielkości porcji. Przekręcać od czasu do czasu, tak by mięso dobrze się zrumieniło ze wszystkich stron. Zdjąć z ognia.
3/ Obsmażone żeberka przełożyć do rondla i gotować ok. 2 h zalewając marynatą.
Wyszły nienajgorsze, ale mam ochotę na inne.
Jakieś pomysły?
|
|