|
www.netowepogaduchy.fora.pl pogaduchy do poduchy
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mania
Dołączył: 25 Kwi 2008
Posty: 442
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 11:15, 28 Kwi 2008 Temat postu: Mani sernik z owocami o galaretka :) |
|
|
No to moze ja zaczne i jakis przepisik wstawie . No to prosze :
Biszkopt:
5 jaj
5 lyzek cukru
4 lyzki maki krupczatki
1 lyzka maki ziamniacznej ( wiec razem 5 lyzek maki )
Bialka ubic na sztywno, dodac cukier dalej ubiajac, dodac zoltka dalej ubiajac, stopniowo dodawac make. Wylac na blache i piec okolo 20-25 minut.
Jezeli wyrosnie sliczne wysokie mozna do przelozenia przekroic na pol - tak jak na tort)
Masa serowa - gotowana.
60 dkg bialego sera sernikowego ( czyli kilkakrotnie mielonego)
3 jaja
1/2 kostki margaryny
1 szkl.cukru
1/2 szkl mleka
2 lyzki maki zmieniaczanaj (moze byc budyn waniliowy ale maka lepsza)
Ser,jaja,cukier i margaryne , zagotowac. Maka rozrobic z mlekiem i dodac to gotujacej sie masy - caly czas mieszac i gotowac az zrobi sie geste.
Ta goraca masa zalac biszkopt.
Jak masa bedzie juz chlodna poukladac na niej np brzoskwinie, gruszki lub inne owoce z puszki i zalac tezejaca galaretka owocowa - smak i ilosc do wyboru.
Wstawiac do lodowki.
Smacznego.
Tego przepisu mozna uzuc do zrobienia samego sernika bez owocow i galaretki tylko wtedy konieczne jest przekrojenie biszkopta na pol tak aby masa serowa byla w srodku - w tym celu mozna upiec albo dwa biszkopty albo jeden z wiekszej ilosci skaldnikow.
Acha - no i jeszcze mozna polac polewa kakaowa - taki jest najpyszniejszy
Pyszne.
Polecam )))
Ostatnio zmieniony przez Mania dnia Śro 10:51, 30 Kwi 2008, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mamamija
Administrator
Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 497
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 13:12, 28 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
Maniu a może być ser w wiaderku ?wiesz o jaki mi chodzi
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mania
Dołączył: 25 Kwi 2008
Posty: 442
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 10:48, 30 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
Ten jest wlasnie najlepszy )))
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wiedzma
Dołączył: 25 Kwi 2008
Posty: 378
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 14:40, 30 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
A jakieś takie najprostrze ciasto ? Takie naprawde najprostrze , ktore wyjdzie nawet facetowi ;P Chyba moge sie uznac za faceta w tym temacie ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mamamija
Administrator
Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 497
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 22:34, 30 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
kochana -piernik kętrzyński w proszku-polecam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wiedzma
Dołączył: 25 Kwi 2008
Posty: 378
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 22:37, 30 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
hahaha- w proszku to ja juz znam ja bym chciala sie pochwalic , ze sama utarlam , jaja wbilam itd
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mamamija
Administrator
Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 497
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 22:45, 30 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
A to już nie do mnie uderzaj haha,ja tam wolę gotować niż piec:)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
leica
Dołączył: 02 Maj 2008
Posty: 56
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Pią 20:35, 02 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
Jak mi wyszło- to nie ma bata-że komuś nie wyjdzie.Ja jestem mega beztalencie- a jeszcze nie było,żeby nie wyszło.
PLEŚNIAK:
składniki:
3szklanki mąki
1margaryna (w polsce kasia jest idealna)
3łyżeczki proszku do pieczenia
3łyżki cukru
4żółtka
białka potrzebne na pianę, 0,5szklanki cukru (ja wolę puder)
można dać kilka kropelek olejku lub cukier waniliowy
3-5 średnich jabłek
Połączyć wszystkie składniki szatkując.na koniec lekko rozgnieść rękami (jakby krusząc coś)- ciasto wyjdzie takie sypkie.
3/4 ciasta rozłożyć na blachę (lekko przyciskając)
na to wyłożyć starte lub pokrojone drobno jabłka
na jabłka rozłożyć pianę z białek i cukru
na pianę resztę ciastek rozłożyć jak kruszonkę
piec 45min w 180stopniach C.
Zastanawiałam się jak by to jeszcze polewą czekoladową polać-a le polewa już mi nie wyszła- hehehe.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wiedzma
Dołączył: 25 Kwi 2008
Posty: 378
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 17:50, 04 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
dzieki sprawdze i dam znac czy wyszlo, jesli nie wyjdzie to znaczy ze wcale takie beztalencie nie jestes buzka
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wednesday
Dołączył: 16 Paź 2008
Posty: 129
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Londyn
|
Wysłany: Czw 21:55, 27 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Maniu,w niedziele dla mojego angielskiego malzona robie sernik twojego przepisu.
Dam znak jak mi poszla
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mania
Dołączył: 25 Kwi 2008
Posty: 442
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 23:51, 13 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
No to ja polecam nastepne ciacho , ktore robie od jakiegos czasu i jeszcze sie nikomu nie znudzilo.
Oszukane Tiramisu .
Oszukane dlatego, ze w prawdziwym sa surowe jaja a ja jakos boje sie stosowac, mialam juz przygode w rodzinie z salmonella wiec - NIE - DZIEKUJE !!!!
No wiec:
Biszkopt - jak wczesniej ale przypomne.
5 jaj
4 lyzki maki krupczatki, 1 lyzka zeimniaczanej,
5 lyzek cukru.
Bialka ubic, do szytnej piany dodac cukier, zoltka i make.
Piec okolo 20 minut w 180-200 stopniach
Poczekac az wystygnie.
Pol litra bardzo mocnej kawy rozpuszczalnej - ja wsypuje 5 kopiastych lyzek . Poslodzic . Dodac jakiegos alkoholu... najlepszy likier kawowy Tiamaria- moc zalezy od Was
Polac tym biszkopt, poczekac az dokladnie wsiaknie.
masa :
Jedno (z dwoma lepsze) opakowanie sernika blyskawicznego z proszku - zrobic jak w przepisie na opakowaniu.
Wylozyc na biszkopt , posypac cacao przez sitko i do lodowki na conajmniej godzine aby stezalo i dobrze sie schlodzilo.
Polecam.
Zajadamy sie tym od kilku weekendow.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mamamija
Administrator
Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 497
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 16:04, 14 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
No to już się nie wymigasz:).Znaczy przyjeżdżacie z tiramisu nie????
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mania
Dołączył: 25 Kwi 2008
Posty: 442
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 22:39, 14 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Nawet nie wiesz jak bym chciala sie z wami juz spotkac..... stesknilam sie bardzo..... odezwe sie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Londonerka
Dołączył: 04 Maj 2008
Posty: 296
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Londyn
|
Wysłany: Czw 21:49, 10 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Właśnie robię szarlotkę z jabłkami z drzewa w naszym ogrodzie.
Przepis:
Ciasto:
• 3 szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 3/4 szklanki drobnego cukru do pieczenia
• 1 cukier waniliowy
• 250 g masła roślinnego (może być masło lub margaryna)
• 3 żółtka
• 1 całe jajko
Do tego jabłka i cynamon.
Robota:
*Jabłka z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.
*Z przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem, masłem, 3 żółtkami i 1 całym jajkiem zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części.
*Jedną część rozwałkować i położyć na blaszce (formie). Wyłożyć jabłka. Na jabłka położyć ubite na sztywno białka z trzech jaj z dodatkiem 1/4 szklanki cukru. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.
*Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę w temperaturze 175 - 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Powiem jak wyszło...już pachnie...
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|